24 TIMER PÅ CYKEL (DANISH)

Sidste år i august deltog jeg i RAD Helnæs24 12 timer ND. Under evalueringen af løbet nåede jeg frem til at jeg var klar til at prøve en endnu større udfordring. Så målsætningen blev altså sat allerede for 1 år siden.

Af Kristian Færge – Kristian Færge-Ultra Cycling

En udfordring på mange planer.

Det stod mig også klar for mig, hvad der ville blive den største udfordring. Jeg blev nakke opereret for 8 år siden pga et brud i 7. nakkehvirvel. Fik indsat metalplader og skruer som har fikseret et led. Det er for det meste uden problemer. Det giver dog massive udfordringer ifm ultralang cykling i TT-position. Jeg har arbejdet sammen med Steven fra FysioDanmark Løgstør hele året for at løse det bedst muligt. Arbejdet har bestået i styrketræning og smidighedstræning derhjemme, løbende tilrettet samt behandling hos Steven med manipulationer og strålebehandling. Steven har været med i forløbet som sponsor. Tak!

For at blive bedre til at blive længe i positionen har jeg selvfølgelig også haft mange timer på cyklen. I 2021 har jeg et gennemsnit på lidt over 500 km om ugen og i tid 18 timer. Træningen startede sidste efterår med kørsel i regn og mørke. Her var Fusiontøj sponsoreret af Sportigan Farsø rigtig dejligt. Til løbet kørte jeg i Fusion Bibshort under Fusion Skinsuit. Det fungerede perfekt. Flere deltagere er inde og skifte tøj undervejs, det var ikke nødvendigt. En anden del af vintertræningen var cykling hjemme i stuen. Det foregik på en Tacx Neo2 sponsoreret af Fri Bikeshop Aalestrup. Tak for det. Endvidere er det også dem som står for al service på min cykel. Altid hurtig service og kvaliteten i top. Cyklen er upgraderet til 1X og pladehjul hvilket har givet en yderlig aero fordel

Spændingen stiger

I dagene op til stiger nervøsiteten. Jeg tjekker ustandselig vejrmeldingerne. Meget lidt nyttigt, da det jo ikke ændrer noget. Prøver på at fokusere på om jeg har den rette strategi til alle former for vejr. Ikke hel i mål med at holde den rigtige fokus. Op til løbet bliver det lidt skræmmende at tænke sig ind i at ha det som et mål at blive tæt på 24 timer i sadlen. Nogen siger til mig, at så kan du jo bare stoppe. Sådan fungerer det ikke for mig. Er jeg tilmeldt, har sat mig et mål, så stopper det først ved målstregen!!

Det endte i et race med voldsom blæsevejr med 8 m/s fra start, stigende til 11 m/s midt på dagen og da vinden var svagest faldt den til 6 m/s. Tilsat 3 perioder med byger, så var det samlet noget krævende forhold til debut på et 24h. Starten gik lørdag morgen kl. 10. En rundstrækning på 34 km ud over dæmningen til Helnæs, skulle køres så mange gange som muligt de første 22 timer. Jeg kom godt fra start og var indstillet på at de andres løb ikke skulle påvirke min pace for meget. Det er lidt svært at have overblikket ift. placering da feltet er en blanding af ND-ryttere og draftryttere, yderligere kører alle ikke 24 timer. De første 6 runder gik ml 57- 59 min. Et tempo jeg godt vidste ikke ville ku holde hele døgnet. De næste 4 gik på lidt over 1 time. Efter de 10 runder skulle jeg ha et kort pitstop for at få lys og refleksvest på. Jeg fik også en varm fleecevest ind under aerotrøjen.

Kroppen værkede, men moralen var intakt

Kort efter gik løbet ind i natten. UHA. Tanken om 9 timer i mørke og ikke halvfærdig endnu. Jeg var efterhånden også alvorlig presset af spændinger i nakken. Det meste af nattekørslen foregik uden brug af TT-bøjlen. Stærk medvirkende til at nattekørslen var nede på omkring 28 km/t. Jeg lå på det tidspunkt og vekslede med Jacob omkring 2.-3. pladsen. Forestillede mig at nu kom alle de andre nok snart og kørte forbi. De viste sig at fra 4. pladsen og ned var de gået endnu mere ned i fart så jeg i virkeligheden konsoliderede 3. pladsen hen over natten.

Jeg besluttede mig for at 3 runder senere skulle jeg belønnes med en pause. Det var en god strategi. Det holdt mine tanker på de runder jeg var i gang med, og dem var der ikke noget uoverskuelig over. Tanker om hvordan det ville gå senere er ikke særlig konstruktive. Den første pause lå omkring midnat. Jeg fik lidt varm suppe, toastbrød med nutella og en cola. Suppen gav efterflg halsbrand, hvilket bevirkede jeg havde svært ved at drikke og spise som jeg havde gjort hidtil. Pausen blev på omkring et kvarter. Blev hurtig kold. (Hav et tæppe klar næste gang).

Nu skulle arbejdet gøres færdigt

Inden jeg kørte afsted igen aftalte jeg med Pit-crewet at jeg sku køre 3 runder igen, inden næste pause. De 102 km var stadig til at overskue. Ved 4 tiden var jeg inde til 2. pause på omkring 20. Hannah og Anders har senere fortalt at de var lidt bekymrede for hvor frisk jeg var. Jeg mener mest det var kulden som fik mig til ryste og dermed se mere presset ud end jeg var. I gang igen med viden om at natten snart var ovre. Den første runde efter pausen var den langsomste hele døgnet. Derefter ku lyset skimtes og det gav virkelig moral og fart. Spændingerne i nakken var ikke blevet meget bedre, men med 4,5 time tilbage var det mere overskuelig at ligge mig ned og udholde smerterne til enden. Fik farten op på næsten 32 km/t fra 05.30- 06.30
Med lidt over 1,5 time tilbage skulle jeg ind på den korte 7,5 km afslutningsrunde. Lå på det tidspunkt nr. 2 med 4 min til Jacob. Han hentede mig efter 1 runde og jeg havde intet tilbage til at kæmpe imod. Jeg vidste jeg havde kæmpe hul til nr. 4, så jeg trillede stille og roligt den sidste time

I mål som nr. 3 med 725 km. Super tilfreds

Verdens bedste Ultra Cykelrytter

Christoph Strasser er ”the GOAT” inden for ultracykling. Han er 6 gange vinder af RAAM. Verdensrekordholder af 24h på både bane og road (1036 km, sat for 5 uger siden). En uge inden løbet i Helnæs var han pludselig på startlisten. Det var stort for mig, at køre et løb og træde op på et podie sammen med ham
Fremad. I næste sæson vil jeg køre en 24h duo med Anders og så har jeg kig på https://www.facebook.com/24hrworlds/.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *